Lindyke oldala

Maradj ember, Őszinte tiszta fejjel, Tanulj meg élni, Adni is, nem csak kérni, Így leszel halhatatlan. Road

MENTSD MEG A KÉK BOLYGÓT!
Te is tehetsz a Földért, hidd el!
Hétköznapi tippek:


1. TÉVÉ KIKAPCS, DE KOMOLYAN!

Mi, magyarok köztudottan sokat tévézünk, de szerencsére még így is többet vagyunk a televízitól távol. Viszont amikor éppen nem nézzük kedvenc sorozatainkat, a tévét akkor is "stand by" üzemmódban hagyjuk- ezt jelzi a kis piros fény a készüléken. Márpedig ha naponta mindössze 3 órát tévézel, a maradék időben (21 órán át!) pedig tök fölöslegesen "stand by" üzemmódban vár rád a készülék, az azt jelenti, hogy negyven százalékkal több energiát fogyaszt, mint kéne. Minek pazarolnál, kapcsold ki a tévét, ha nem nézed!2. AZ IRODÁBAN ÉS OTTHON IS VEZESD BE AZ "ÚJRAPAPÍROK" GYŰJTÉSÉT!

Biztos ti is nyomtattok vagy kaptok egy csomó olyan oldalt, amit semmire sem használtok- mert elrontottátok, vagy mert csak egy értekezletre kellett, esetleg valami unalmas körlevél. Nézd meg jól: csupán az egyik oldala van teleírva? Akkor itt az idő, hogy hasznosítsd a másikat is!3. RENDSZERESEN OLVASZD LE A HŰTŐT ÉS A FAGYASZTÓT!

Ha megteheted, még jobb, hogyha olyan hűtőszekrényre cseréled, amelyik már rendelkezik automatikus leolvasztó funkcióval, ráadásul általában ezek éppen fele annyi energiát használnak a hűtéshez, mint a korábbi modellek.4. HA NINCS RÁ SZÜKSÉG, NE ÉGESD A VILLANYT FELESLEGESEN!

Néha te is rácsodálkozol, hogy miért is úszik fényárban a lakásod, amikor már órák óta a nappaliban ücsörögsz- ennek ellenére ég a villany a fürdőben, a vécében, a konyhában és az előszobában is? Pusztán 5 felesleges lámpa lekapcsolásával a folyosókon és a szobákban, évi 15000 forintot takaríthatsz meg és 400 kg-mal csökkentheted a széndioxid-kibocsátásodat!5. AMIKOR FELTÖLTÖTT A MOBILOD, HÚZD KI A TÖLTŐT A CSATLAKOZÓBÓL!

A töltő ugyanis akkor is fogyaszt áramot, ha nincs rácsatlakoztatva semmi.6. NE TEGYÉL FORRÓ VAGY MELEG ÉTELT A HŰTŐBE!

Energiát takarítasz meg azzal, ha megvárod, míg lehűl az étel, és csak azután nyomod be a hűtőbe. És tedd megfelelő helyre a hűtőt! Ha túl közel állítod a tűzhelyhez vagy a bojlerhez, akkor jelentősen megnőhet energiafogyasztása.7. A KÖVETKEZŐ TÉLEN TEKERD LEJJEBB A FŰTÉST!

(már ezen a télen is megteheted Kacsintás- szerk.)

Ha csak 1 fokkal csökkented otthonod hőmérsékletét, azzal 5-10 %-os megtakarítástérhetsz el, és évente akár 300 kg-mal kevesebb széndioxidot bocsát ki a háztartásod!8. A MOSÓGÉPET ÉS A MOSOGATÓGÉPET CSAK AKKOR INDÍTSD EL, HA TELE VAN!

Ráadásul nem kell a hőmérsékletet sem túl magasra állítanod, a korszerű tisztítószerek elég hatékonyak ahhoz, hogy alacsonyabb hőfokon is "működjenek".9. ZÁRD EL A CSAPOT!

Miközben mosod a fogad és nézed, ahogy a víz zubog a lefolyóba, nem jut eszedbe Afrika kínzó ivóvízhiánya? Tökéletesen elegendő, ha csak a fogmosás elején, illetve öblítéskorfolyatod a vizet.10. "KÖSZÖNÖM, NEM KÉREK ZACSKÓT!"   -vesd be minél többször ezt a mondatot, amikor vásárolsz. Csökkented a hulladéktermelést, ha egy zokni vagy füllbevaló vásárlásakor nem kéred el azt az apró zacsit, amit aztán úgysem tudsz mire használni. Nagybevásárláskor pedig jusson eszedbe táskát, bevásárlószatyrot vinni magaddal.11. VÁSÁROLJ OKOSAN!

Egy 1,5 literes üveg előállítása kevesebb energiát igényel és kevesebb hulladékot termel, mint három 0,5-ös. Ugyanezért válassz minél kevesebb csomagolóanyagba tekert terméket.12. ZUHANYOZZ FÜRDÉS HELYETT!

Így negyedannyi energiát használsz.13. SZELEKTÁLJ!

Most már szinte minden sarkon van egy szelektív szemétgyűjtő, úgyhogy a papírt, a műanyagot, az üveget és a fémdobozokat gyűjtsd otthon külön, majd battyogj el velük a nagy kukához.14. MUNKÁBA EGYÜTT!

Egy kerületből, városból többen jártok be ugyanarra a munkahelyre? Szervezzétek meg, és járjatok hárman-négyen egy autóval.Kisebb lesz a dugó és a levegőszennyezés is.
VigyorKacsintásKirály

(Cosmo-ból másoltam beVigyor)


Weblap látogatottság számláló:

Mai: 42
Tegnapi: 75
Heti: 117
Havi: 1 331
Össz.: 1 161 404

Látogatottság növelés
Oldal: mentsd meg a kék bolygót!
Lindyke oldala - © 2008 - 2024 - lyndy.hupont.hu

A HuPont.hu egyszerűvé teszi a weblapkészítés minden lépését! Itt lehetséges a weblapkészítés!

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »