Lindyke oldala

Maradj ember, Őszinte tiszta fejjel, Tanulj meg élni, Adni is, nem csak kérni, Így leszel halhatatlan. Road

A Harry Potter és a Főnix Rendje (Harry Potter and the Order of the Phoenix) egy 2007-es fantasy-kalandfilm J.K.Rowling azonos című regénye alapján. A David Yates rendezésében, Michael Goldenberg forgatókönyvéből és David Heyman produceri közreműködésével készült film az ötödik a Harry Potter-sorozatban. A történet az ötödik évében követi nyomon Harry Pottert a Roxfort varázsiskolában. A Mágiaügyi Minisztérium nem hajlandó tudomásul venni Lord Voldemort visszatértét, s köreiből a bürokrata Dolores Umbridge-t tanárnak nevezi ki a tanintézményben.

A forgatás 2006 februárjától novemberéig tartott, júniusban egy-egy hónapos szünet közbeiktatásával. Angliában és Skóciában került sor a külső helyszínek, a Leavesden Studiosban pedig a beltéri jelenetek felvételére. Az utómunkálatok és a vizuális effektek hozzáadása ezt követően több hónapon át tartottak. A film költségvetése jelentések szerint 75 és 100 millió angol font (150-200 millió amerikai dollár) volt. A forgalmazó Warner Bros. 2007. július 12-én mutatta be A Főnix Rendjét az Egyesült Királyságban, míg az amerikai premier július 11-én volt, mind hagyományos és IMAX filmszínházakban. Magyarországon a film szintén július 12-től volt látható.

A Harry Potter és a Főnix Rendje minden idők hatodik legnagyobb bevételt elért bemutatója, kereskedelmileg és kritikailag is sikert aratott. A művei filmváltozatait folyamatosan dicsérő Rowling is elismerően nyilatkozott róla, „az eddig legjobbnak” nevezve a 2007-es epizódot. Peter Travers, a Rolling Stone magazin újságírója szerint szintén „az eddigi legjobb a sorozatból.” A film ötnapos nyitóhétvégéje világviszonylatban 333 millió dollárnak felelt meg, a valaha elért harmadik legmagasabbnak, s végül 939 milliós bevételt ért el, az éves lista második helyén befutva A Karib-tenger kalózai: A világ végén mögött.


harry_potter_dan_radcl..jpg

harrypotter.jpg


Szereplők:

Harry Potter (Daniel Radcliffe)

Hermione Granger (Emma Watson)

Ron Weasley (Rupert Grint)


Bellatrix Lestrange (Helena Bonham Carter)

Rubeus Hagrid (Robbie Coltrane)

Voldemort (Ralph Fiennes)

Albus Dumbledore (Michael Gambon)

Rémszem Mordon (Brendan Gleeson)

Vernon bácsi (Richard Griffiths)

Lucius Malfoy (Jason Isaacs)

Sirius Black (Gary Oldman)

Perselus Piton (Alan Rickman)

Petúnia néni (Fiona Shaw)

McGalagony professzor (Maggie Smith)

Dolores Umbridge (Imelda Staunton)

Remus Lupin (David Thewlis)

Molly Weasley (Julie Walters)

Sipor (Timothy Bateson hangja)

Argus Frics (David Bradley)

Draco Malfoy (Tom Felton)

Cornelius Caramel (Robert Hardy)

Kingsley Shacklebolt (George Harris)

Mrs. Figg (Kathryn Hunter)

Cho Chang (Katie Leung)

Neville Longbottom (Matthew Lewis)

Luna Lovegood (Evanna Lynch)

Ginny Weasley (Bonnie Wright)

Dudley Dursley (Harry Melling)

Fred Weasley (James Phelps)

George Weasley (Oliver Phelps)

Nymphadora Tonks (Natalia Tena)

Arthur Weasley (Mark Williams)


harry_potter_es_a_fonix_rendje_25.jpg

Harry

harrypotter5pic39.jpg

harry_potter_es_a_fonix_rendje_29.jpg

hp504.jpg


A díszletek:

Ismét az első négy filmben is közreműködő Stuart Craig látta el a díszlettervezői feladatokat. A Mágiaügyi Minisztérium átriumához készült díszlet több mint 70 méter hosszú, ami a Potter-filmekhez valaha készült eddigi legnagyobbá teszi. Craig terveit a korai londoni metrómegállók ihlették, ahol, elmondása szerint az építészek „igyekeztek utánozni a klasszikus építészetet, de kerámiacsempét használtak”, s szintén hatással bírt a Tottenham Court Roadon található Burger King épülete, ahol „a kort tökéletesen idéző, fantasztikus viktoriánus homlokzat látható.” A Grimmauld tér 12 díszletének része a Black-család három falat beterítő falikárpitja; mikor a producerek közölték Rowlinggal, hogy pontos adatot szeretnének megjeleníteni minden névről és születési évről, az írónő a családfa egy teljes másolatát elfaxolta nekik. A Próféciák Termének díszletét teljes egészében digitálisan hozták létre. Egy ott játszódó harcjelenet során a jóslatok a földre zuhannak és széttörnek; ha mindezt fizikai mivoltában akarták volna megvalósítani, az előkészítése heteket vett volna igénybe.

Igor Krkaroff A Tűz Serlege-beli tárgyalási jelenetének díszletét duplájára növelték Harry tárgyalásához A Főnix Rendjében, de megőrizve a szimmetriáját. Az új professzor, Dolores Umbridge, noha olyan teremben tanít, ami már feltűnt korábbi filmekben, egy az elődeiétől merőben eltérő irodát birtokol. A díszletet újraöltöztették „bolyhos, rózsaszín tárgyakkal” és több tányérral, amiken a mozgó macskákat az utómunkálatos során animálták. Ehhez egy 24 órás fényképezést tartottak, hogy megörökítsék az állatok mozgását. A tollat, amit Umbridge ad Harrynek büntetőfeladatához, a díszlettervezők alkották meg.


potter-kiskep.jpg

20070711harrypott5.jpg Harry és Sirius

hd_345.jpg

20070709harrypott4.jpg Harry és Dolores

harry-potter-es-a-fonix-rendje--15351.jpg

Dumbledore Serege

harry-potter-es-a-fonix-rendje--15359.jpg DSVizuális effektek:

A filmhez nem kevesebb mint 1400 vizuális effekt-felvételre volt szükség, ebből több mint 950-et a londoni székhelyű Double Neagative alkotott meg; nagyrészt a Szükség Szobájában, a Tiltott Rengetegben, a Próféciák Termében és a Halál Kamrájában játszódó jelenetekért feletek. A previzualizációkon a hat hónapos munka 2005 szeptemberében kezdődött meg.

A film egy új szereplőjét, Grópot a Soul Capturing nevű, az Image Metrics által kifejlesztett új techonlógiával keltették életre. Tony Maudsley színész mozgását és arcjátékát használták az óriás mozgásának modellezésére.


harry-potter-phoenix.jpg

20061121harrypott2.jpg Harry és Cho Chang

(Harry első csókja Vigyor)

hp5d-1883r.jpg


Filmzene:

Az első három filmben közreműködő John Williamset és a negyedik rész zenéjét szerző Patrick Doyle-t Nocholas Hooper váltotta. Az új score-ban szerepel Hooper variációja a „Hedwig's Theme”-re, az eredetileg Williams által az első filmhez írt és az összes továbbiban is hallható főtémára. 2007 márciusában és áprilisában Hooper és a London Chamber Orchestra közel két órás anyagot vett fel a londoni Abbey Road Studiosban. A filmzenét, a filmhez és a könyvhöz hasonlóan, sötétebb tónusúnak tartják a korábbiakhoz viszonyítva. Ezt hangsúlyozván a két új főtéma Dolores Umbridge vészjósló új karakterét és Voldemort nagyúr Harry elméjébe férkőzését reflektálja. Egy nagyméretű japán Taiko dobot is segítségül hívtak a mélyebb hangért az ütőshangszerek között. A filmzenealbum 2007 július 10-én kerül a boltokba, egy nappal a film amerikai premierje előtt.


harry-potter-the-order-phoenix-832.jpg

A Harry Potter és a Félvér Herceg a J.K.Rowling Harry Potter regényeiből készült filmsorozat hatodik része. Bemutatója 2008. novemberében lett volna, ám a premiert 2009. július 17-ére halasztották a stúdiómunkálatok miatt, majd pedig két nappal előbbre hozták.Magyarországi bemutatója július 23-án volt.

Harry Potter a hatodik évét kezdi a Roxfort Boszorkány- és Varázslóképző Szakiskolában. A fiú különórákat vesz Albus Dumbledore professzortól, amelynek során feltárják Voldemort nagyúr múltját, hogy mindent megtudjanak a Sötét Nagyúr horcruxairól. Eközben Harry az új bájitaltan-tanár, Horatius Lumpsluck figyelmének központjába is kerül, mivel bájitaltan-könyvének előző tulajdonosa, a rejtélyes Félvér Herceg tanácsokkal látta el őt, aminek köszönhetően a professzor Harryt az egyik legtehetségesebb tanítványának tartja. A bájitaltanár szintén őriz egy sötét titkot. Harrynek új szerelme is lesz, Ron húga, Ginny személyében.


harry_potter6_1.jpg


Szereplők:

Harry Potter (Daniel Radcliffe)

Hermione Granger (Emma Watson)

Ron Weasley (Rupert Grint)


Luna Lovegood (Evanna Lynch)

Bellatrix Lestrange (Helena Bonham Carter)

Rubeus Hagrid (Robbie Coltrane)

Albus Dumbledore (Michael Gambon)

Horatius Lumpsluck (Jim Broadbent)

Perselus Piton (Alan Rickman)

Minerva McGalagony (Maggie Smith)

Remus Lupin (David Thewlis)

Molly Weasley (Julie Walters)

Draco Malfoy (Tom Felton)

Neville Longbottom (Matthew Lewis)

Fred Weasley (James Phelps)

George Weasley (Oliver Phelps)

Nymphadora Tonks (Natalia Tena)

Arthur Weasley (Mark Williams)

Ginny Weasley (Bonnie Wright)

Lavender Brown (Jessie Cave)

Tom Denem- 11 éves (Hero Fiennes Tiffin)

Tom Denem- 16 éves ( Frank Dillane)


4586.jpg

Harry és Dumledore

20090108_harrypotter_560x375.jpg

dumbledore.jpg

halfbloodprince.jpg

Harry es Horatius

harry_potter_es_a_felver_herceg.jpg

Ron Weasley

harry_potter_6_poster03_m.jpg


Érdekesség, hogy a Lavender Brownt alakító Jessie Cave-et és a 16 éves Tom Denemet alakító Frank Dillane-t a rajongók közül választották ki, a 11 éves Tom Denemet alakító Hero Fiennes Tiffin pedig a Voldemortot játszó Ralph Fiennes unokaöccse.


apotter-felverherceg.jpg

harry-potter-6c-web.jpg

harry-potter-and-the-half-blood-prince-20080707044207977_640w.jpg

harry_potter_es_a_felver_herceg__ron_176056_15102.jpg

harry_potter_es_a_felver_herceg__hermoine_176055_23480.jpg

harrypotter6-3.jpg


Egyéb címek: The Half-Blood Prince
Nemzet: brit, amerikai
Stílus: fantasy, kaland, dráma
Magyar mozibemutató: 2009. július 23.
Amerikai mozibemutató: 2009. július 17.


harry-potter-6-premiere-535x356.jpg

hermione_bajitaltaon.jpg

malfoy_draco_malfoy.jpg

piton_bellatrix_es_narcissa.jpg

harry_potter_es_a_felver_herceg._harry_potter.jpg


Harry Potter és a Halál Ereklyéi

A világsiker utolsó felvonása! A két részre szedett Harry Potter és a Halál Ereklyéi első felét novemberben végén mutatják be a hazai mozikban.

november 19-én mutatják be az első részt, a második premierje pedig 2011. július 15-én leszharry_potter_poszter.jpg
Weblap látogatottság számláló:

Mai: 22
Tegnapi: 75
Heti: 97
Havi: 1 311
Össz.: 1 161 384

Látogatottság növelés
Oldal: Harry Potter- a filmek (folytatás)
Lindyke oldala - © 2008 - 2024 - lyndy.hupont.hu

A HuPont.hu egyszerűvé teszi a weblapkészítés minden lépését! Itt lehetséges a weblapkészítés!

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »